Antioxidanten in huidverzorging – hoe bestrijdt je vrije radicalen

Vrije radicalen zijn een erg grote bedreiging voor ons lichaam. Ze veroorzaken veroudering van de huid, beschadigen de natuurlijke beschermlaag en beschadigen zelfs het DNA. Als je zulke veranderingen wilt voorkomen of vermijden, gebruik je cosmetica met antioxidanten.

Hoe werken vrije radicalen?

Vrije radicalen worden gevormd door zonnestraling, luchtvervuiling of chemische stoffen. Ze hebben de mogelijkheid om het DNA te modificeren, wat de conditie van het hele lichaam en ook de huid kan beïnvloeden. De meest voorkomende schades komen voort uit uv-radiatie. De collageenvezels worden afgebroken, wat van invloed is op de stevigheid en dichtheid. Er zijn verkleuringen, de water-vetbarrière raakt beschadigd, en de huid wordt droog.

Schade aan DNA veroorzaakt door zonnestraling staat ook bekend als oxidatieve stress. De effecten van de werking hiervan bestaan uit:

  • verstoring van de goede functionering van het verdedigingssysteem van de huid,
  • moeilijke microcirculatie en inferieure oxygenatie van de huidcellen,
  • hoger risico op psoriasis,
  • langzamere genezing van wonden,
  • de acnésymptomen worden erger,
  • haarverlies,
  • droogheid van de huid, vatbaarheid voor irritatie, snellere rimpelvorming.

Wat hebben vrije radicalen gemeen met rosacea en capillaire huid?

Vrije radicalen zijn aanwezig bij het begin van de vorming van zowel rosacea als capillaire huid. De vasculaire huid is gevoelig voor omgevingsfactoren die het functioneren van de bloedvaten beïnvloeden, terwijl bij de vorming van rosacea de zonnestraling een grote rol speelt.

Dermocosmetica met antioxidanten

Je kunt ze bij iedere apotheek vinden, of via internet komen. Zo heb je antioxidant dermocosmetica van bijvoorbeeld het Pharmaceris merk, voornamelijk de producten in de N en R serie. Probeer de N Puri-Capilaril gel voor het reinigen en verzachten van roodheid, Pharmaceris R Hydro-Rosalgin SPF 15 multiflux gezichtscrème, of de actieve Pharmaceris N Magni-Capilaril SPF 10 antirimpelcrème. Als het gaat om make-up, kun je kiezen voor een hydraterende antioxidant foundation met silmarine en vitamine E.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *